کدوی طبی Cucurbita pepo subsp. pepo var. styriaca
عضو جدیدی از خانواده کدوها است که در اثر یک جهش طبیعی به وجود آمده است. خصوصیات ظاهری کدوی طبی تفاوت زیادی با کدوی معمولی (تنبل) دارد و مشخصترین آن پوست نداشتن دانه در کدوی طبی است.
کدوی طبی منبع غنی روغن با کیفیت بالا از نظر دارویی به حساب می آید. روغن دانۀ آن به رنگ سبز تیره است و بیش از 80 درصد اسیدهای چرب آن را انواع غیراشباع از قبیل لینولئیک اسید( 40 تا 60 درصد روغن) تشکیل میدهد. روغن کدوی طبی همچنین غنی از ویتامین E بهویژه گاما توکوفرول (تا 800 میکروگرم بر گرم روغن) و آلفا توکوفرول (تا 280 میکروگرم بر گرم روغن) است. بهعلاوه، ویتامین A و کاروتنوئیدهای مختلف بهویژه لوتئین و بتاکاروتن در روغن کدوی طبی حضور دارند. این روغن سرشار از استرولهای گیاهی (4-5/3 میلی گرم بر گرم) میباشد که دلتا7- استرولها (بهجای دلتا 5- استرولها در اغلب روغنهای گیاهی) بخش عمدۀ آن را تشکیل میدهند. ترکیبات فنلی مختلف همچنین عناصر غذایی روی، آهن و غیره نیز در روغن کدوی طبی حضور دارند.
امروزه، روغن کدوی طبی در صنایع دارویی جهت درمان تورم خوشخیم پروستات (مراحل یک و دو) استفاده میگردد و مطالعات بالینی متعدد تأثیر آن را اثبات کرده است. استرولها، بهویژه گروه دلتا 7- استرول، نقش اساسی در اثرات دارویی روغن کدوی طبی دارد و علاوه بر اثرات ضدالتهابی، اثر مهارکنندگی بر فعالیت آنزیم 5 آلفا ردوکتاز نیز بههمراه دارد. در نتیجۀ مصرف آن، مقدار دیهیدرو تستوسترون (DHT) در بافت پروستات بیمار کاهش مییابد و نهایتاً باعث برگشت پروستات به اندازۀ معمول خود میشود. حضور دلتا7- استرولها در اثر مصرف روغن کدوی طبی در بافت پروستات تأیید شده است.
روغن کدوی طبی از طریق کاهش سطح دی هیدرو تستوسترون به داشتن موهای سالم نیز کمک میکند. همچنین، این روغن با دارا بودن اسیدهای چرب غیراشباع چندگانه و مقدار بالای استرولهای گیاهی میتواند با کاهش LDL (کلسترول بد) در خون، به سلامت قلب و عروق کمک نماید.
Comments